تغییر سن در شناسنامه یکی از اموری است که گرچه به ندرت روی میدهد، اما ممکن است به دلایل مختلف به آن نیاز باشد. گاهی در اثر اشتباه کارمند اداره ثبت احوال، گاهی در اثر خطا در گواهی ولادت و گاهی به دلیل استفاده از شناسنامه برادر با خواهر فوتشده، سن واقعی فرد با سنی که در شناسنامه مندرج شده، فرق دارد. ممکن است سن واقعی، کمتر یا بیشتر از سن شناسنامهای باشد. با توجه به این که امروزه اغلب ولادتها در بیمارستانها انجام میشود، اینگونه موارد کمتر رخ میدهد، اما هنوز در برخی از مناطق کشور زایمانهای سنتی رایج است. همچنین خطای کارمند اداره ثبت احوال هنوز هم متصور است. بنابراین بهتر است قدری در این رابطه بیشتر توضیح دهیم که آیا امکان تغییر سن شناسنامهای وجود دارد و مراحل آن به چه صورت است؟
امکان تغییر سن در شناسنامه
طبق قانون، تاریخ تولد هر کس باید اعلام و ثبت رسمی شود. شناسنامه، یک سند رسمی است که همراه با تولد نوزاد، توسط سازمان ثبت احوال کشور صادر می گردد، تاریخ تولد یکی از مشخصات هویتی مهم افراد است که در شناسنامه درج می شود. برای حفظ اعتبار اسناد سجلی، امکان تغییر تاریخ تولد، در این اسناد وجود ندارد.
اما ممکن است افرادی ادعا کنند که سن واقعی آنها در شناسنامه درج نشده است و باید تغییر کند. تغییر سن شناسنامه، یک اقدام استثنائی است که فقط در صورتی امکان پذیر است که مدعی، دلایل کافی و قابل قبولی برای اثبات ادعایش داشته باشد. برای مثال، اینکه بتواند ثابت کند، شناسنامه متعلق به برادر یا خواهر بزرگتر او است که قبل از به دنیا آمدن وی از دنیا رفته است.
از این رو، در این مقاله قصد داریم، امکان کم کردن و تغییر سن شناسنامه را بررسی کنیم و در ادامه، مرجع صالح برای اقدام به این امر را معرفی کنیم و در آخر، توضیح دهیم که نحوه و مراحل قانونی اقدام به این امر، به چه صورت می باشد. اگر در خصوص، تغییر سن شناسنامه سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.
به موجب ماده واحده ” قانون حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها ” که در سال 1367، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، ” از تاریخ تصویب این قانون، تغییر تاریخ تولد اشخاص ممنوع است.” بنابراین، اصل بر آن است که امکان تغییر سن شناسنامه افراد، وجود ندارد.
اما برای برخی از افراد، در صورتی که بتوانند با ارائه دلایل کافی، تفاوت سن شناسنامه با سن واقعی شان را ثابت کنند، کم کردن سن شناسنامه یا زیاد کردن آن ممکن است . به موجب تبصره این قانون، هر فرد، تنها یک مرتبه، در طول عمر خود می تواند اقدام به تغییر سن شناسنامه اش کند. تعیین مرجع صالح، برای تغییر سن شناسنامه، بستگی به این موضوع دارد که میزان تفاوت سن واقعی و سن شناسنامه، چه قدر است.
مسیر قانونی تغییر سن در شناسنامه
- اگر اختلاف سن واقعی با سن شناسنامهای بیشتر از ۵ سال است: در این صورت برای شروع روند قانونی باید به اداره ثبتاحوال محل صدور شناسنامه مراجعه کنید و درخواست تشکیل کمیسیون تشخیص سن را بدهید. افرادی که اسناد هویتی آنها خارج از ایران تنظیمشده، باید به کمیسیون واقع در تهران مراجعه کنند. بعد از تشکیل کمیسیون تشخیص سن، مدارک و اظهارات شما توسط اعضای این کمیسیون پنجنفره بررسی میشوند و در صورت لزوم متقاضی را به پزشکی قانونی برای معاینه دقیق معرفی میکنند. درنهایت اگر رأی کمیسیون مثبت بود، شناسنامه جدید با تاریخ تولد اصلاحشده صادر میگردد. در صورت صدور رأی منفی، سوابق شما در پرونده ثبت میشود و دیگر امکان درخواست مجدد برای کمیسیون تشخیص سن نخواهید داشت. البته امکان اعتراض به دیوان عدالت اداری وجود دارد که در ادامه آن را بررسی میکنیم.
- اگر اختلاف سن واقعی با سن شناسنامهای کمتر از ۵ سال است: در این صورت مسیر نسبتاً راحتتری برای اصلاح شناسنامه خواهید داشت. کافی است به دفتر الکترونیک خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را برای دادگاه عمومی محل سکونت خودتنظیم نمایید و مدارک لازم را ارائه دهید. دادگاه پس از بررسی مدارک و صحت سنجی ادعای شما، حکم اصلاح شناسنامه را خواهد داد و سازمان ثبتاحوال به این حکم عمل میکند.
لزوم داشتن وکیل در پرونده تغییر سن شناسنامه ای
ازآنجاییکه درخواست تغییر سن در شناسنامه تنها یکبار در طول عمر امکانپذیر است. بهتر است مطمئن شوید که این درخواست را به نحو احسن پیگیری میکنید تا بتوانید به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید. چراکه حتی درصورتیکه کمیسیون تشخیص سن با درخواست شما موافق نکند، دیگر هرگز نمیتوانید درخواست جدیدی برای تشکیل کمیسیون ثبت نمایید. در این صورت تنها راهکار شما مراجعه به دیوان عدالت اداری خواهد بود.
حتی در صورت اعلام رأی منفی توسط کمیسیون تشخیص سن در ثبتاحوال، امکان اعتراض به رأی از طریق دیوان عدالت اداری برای شما موجود است. طبیعتاً مراحل قانونی پرونده تغییر سن در شناسنامه در دیوان عدالت اداری بهمراتب پیچیدهتر خواهد بود. بدون استفاده از خدمات یک وکیل ثبتی مجرب در این زمینه، کار دشواری برای به نتیجه رساندن درخواست خود خواهید داشت.
به همین دلیل توصیه میشود تا حتی اگر در مرحله درخواست اولیه از وکیل متخصص اصلاح شناسنامه کمک نگرفتهاید. حتماً در مرحله اعتراض به دیوان عدالت اداری این کار را انجام دهید تا شانس آخر خود برای به نتیجه رساندن پرونده را از دست ندهید.
در همین راستا وکلای باتجربه و حرفهای ما در موسسه حقوقی آئین عدالت خاتم همراه شما خواهند بود و پرونده اصلاح شناسنامه را به شکل اصولی پیگیری کرده تا بتوانید رأی مثبت کمیسیون تشخیص سن و یا دادگاه عمومی را جلب کنید.برای ارتباط با وکلای مجموعه و دریافت مشاوره با شماره های موجود در وبسایت تماس بگیرید.
دیدگاهی یافت نشد