جواز تاسیس مجوزی است که به افراد مختلف که میتوانند شخصیتی حقیقی داشته باشند، یا شخصیت آنها حقوقی باشد، داده شود. برای شروع یک فعالیت اقتصادی یا تولیدی به این جواز نیاز خواهید داشت و بدون آن در ادامه با مشکلاتی رو به رو خواهید شد. با اخذ جواز تاسیس، اشخاص میتوانند وامهای بدون بهره برای واحد تولیدی دریافت کنند. در شهرکهای صنعتی، فعالیت خود را شروع کنند. تمام مراحل اخذ جواز تاسیس اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان است، اما برای برای دریافت وامهای بیشتر از ۵ میلیارد، بهتر است که اشخاص حقوقی، متقاضی باشند.
ثبت شرکت ها و افراد در قالب واحدهای حقیقی و حقوقی میتوانند این جواز را دریافت کنند. به شرط آنکه قصد تاسیس یک واحد تولیدی مثل کارخانه داشته باشند. اولین قدم راه اندازی کارخانه یا واحد تولیدی دریافت جواز است. زمانی که قصد دریافت جواز دارید باید مشخص کنید که قرار است کارخانه برای شرکت خاصی یا فرد خاصی تاسیس شود. در صورتی که جواز قرار است تحت نام شرکت خاصی باشد، به صورت حقوقی و در غیر این صورت به صورت حقیقی صادر خواهد شد.
صاحبان این جواز میتوانند در یکی از شهرکهای صنعتی که در متن جواز قید شده، کالاهای مشخص شده در جواز را تولید نمایند. اگر شرکتی متقاضی جواز تاسیس باشد، باید حوزه فعالیتش، با فعالیت تولیدی یکسان باشد. همچنین، باید به این نکته اشاره شود، که بر اساس دستور العمل وزارت صنعت، معدن و تجارت، اگر شخصی مجوز دریافت کرد، اما تا یکسال گزارش پیشرفتی نداشت و همچنین، خود صنعتگر، هیچ اقدامی و فعالیتی در سایت این وزرات خانه انجام نداد، مجوز او باطل میشود.
مرجع صادر کننده جواز تاسیس صنایع کدام وزارتخانه یا سازمان است؟
بر حسب نوع فعالیت اقتصادی سرمایه گذار، مرجع صادر کننده جواز فوق متفاوت است. برای عمده فعالیتهای صنعتی، مرجع صادر کننده وزارت صنعت و معدن تجارت میباشد. ولی سایر سازمانها و وزارتخانهها از جمله سازمان میراث فرهنگی در حوزه گردشگری و صنایع دستی، وزارت کشور در حوزه NGOها و احزاب، وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تولیدات و صنایع کشاورزی و غذایی، وزارت کار و تعاون در حوزه کار آفرینی و مشاغل خانگی اقدام به صدور جواز بر حسب قوانین جاری مینمایند.
مزایای اخذ جواز تاسیس چیست؟
۱. تخصیص زمین صنعتی در شهرکهای صنعتی به نرخ مصوب دولتی با پرداخت تنها ۳۰ درصد نقد و ۷۰ درصد اقساط ۳۶ ماه (برای هر سه ماه یک قسط)
۲. ثبت برند فارسی برای محصولات در اداره ثبت علامت تجاری
۳. امکان شرکت در نمایشگاههای تجاری داخلی و خارجی
۴. امکان دریافت وام و تسهیلات دولتی با سود تولیدی و تنفس یک الی دو سال و دوره بازپرداخت بلند مدت
۵. در دسترس بودن پیش طرح توجیهی تایید شده توسط کارشناسان مرجع صادر کننده برای ارائه و جذب سرمایه گذاری
شرایط اخذ جواز تاسیس:
به صورت کلی اخذ جواز تاسیس باید مطابق با مراحل از پیش مشخص شده است. شرایط خاصی نیز با توجه به طبقه نوع کالا و جنس محصول از سمت وزارت مشخص شده بررسی و تایید گردد.
شرایط عمومی برای برای اشخاص حقیقی یا حقوقی به شرح زیر میباشد:
- شخص متقاضی میبایست دارای تابعیت ایرانی باشد.
- شرایط سنی برای شخص متقاضی حداقل ۲۰ سال میباشد.
- شخص متقاضی باید دارای گواهی پایان خدمت و یا فرم معاف از خدمت باشد.
- داشتن مجوز از شهرداری و اداره دارایی
- داشتن گواهی سوء سابقه
نکات مهم که در هنگام اخذ جواز باید به آن توجه کنید:
فاصله ۱۲۰ کیلومتری با شهرها و مراکز مسکونی
مطابق قانون هر کسب و کاری که فعالیت آن بصورت تولیدی، کارخانهای و کارگاهی است جهت شروع به فعالیت باید از شرکتها مراکز مسکونی جهت جلوگیری از آلودگی برای افراد، به میزان حداقل ۱۲۰ کیلومتر دورتر باشد.
خرید و استفاده از اراضی صنعتی
پس از دریافت تاییدیه نهایی و صدور جواز، صاحبین کسب و کارها (کارگاهها، کارخانهها، تولیدیها) میتوانند با دریافت نامهای از سمت صادر کننده جواز به شهرکهای صنعتی مراجعه کرده تا از سایر زمینها و اراضی واقف در شهرک استفاده کنند و یا حتی بصورت اقساطی زمینها را خریداری نمایند.
دریافت جواز تنها برای محصولات مرتبط
در هنگان تکمیل مدارک و فرم ها شما باید محصولات خود را به سازمان مورد نظر اعلام کنید. در نظر داشته باشید که محصولات تولیدی شما همگی در یک حوزه مرتبط باشند و باید یک دیگر در ارتباط باشند. به عنوان مثال شما نمیتوانید برای قطعات خودرو، لوازم خوراکی، لازم بهداشتی بصورت یکجا جواز را دریافت کنید.
اخذ این مجوز به منزله تاسیس تولیدی و کارخانه میباشد. برای عرضه محصولات به بازار شما باید کد اقتصادی و پروانه بهره برداری داشته باشید.
مدارک لازم برای اخذ جواز تاسیس:
مدارک مورد نیاز برای گرفتن مجوز تاسیس با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن اشخاص تقاضا دهنده کمی متفاوت میباشد. در این بخش سعی در ذکر هر دو مورد شده است.
مدارک لازم برای افراد حقیقی:
- کپی تمام مدارک اشخاص حقیقی که شامل کارت ملی و شناسنامه میشود.
- کپی کارت پایان خدمت اشخاص حقیقی و یا کارت معاف از خدمت.
- آدرس محل سکونت همراه با شماره های تماس ثابت و همراه.
- فهرست محصولات و کالاهای مورد درخواست برای تولید و ارائه.
مدارک لازم برای افراد حقوقی:
- کپی تمام مدارک مدیر عامل که شامل کارت ملی و شناسنامه میباشد.
- کپی کارت پایان خدمت و یا معاف از خدمت مدیر عامل.
- تصویر آگهی در خصوص تاسیس کسب و کار همراه با آخرین تغییرات به وجود آمده در شرکت.
- آدرس دقیق محل سکونت همراه با شمارههای تماس ثابت و همراه مدیر عامل.
- ارائه فهرست کامل از محصولات و کالاهای مورد تقاضا برای تولید.
- فهرست شهرکهای صنعتی.
- درج واژه تولید در تقاضانامه در رابطه با فعالیت تولیدی.
- تصویر فرم درخواست.
- تصویری از فرم اظهارنامه شرکت.
- مهر شرکت.
مراحل اخذ جواز تاسیس
برای ثبت درخواست اخذ جواز تاسیس باید به سایت بهینیاب مراجعه کنید، بعد از دریافت کلمه عبور و رمز کاربری، مجددا به سایت و بخش اخذ جواز تاسیس وارد بشوید، سپس مراحل زیر را مطابق تصاویر تکمیل کنید و در نهایت درخواست خود را ثبت نمایید.
۱. ثبت نام در سامانه بهین یاب
۲. دریافت نام کاربری و کلمه عبور
یک فرم و یک برگهای که در آن درخواست جواز آورده میشود. شناسنامه و کارت ملی فردی که میخواهد جواز دریافت کند. تایید و بارگذاری این مدارک در سامانه صدور جواز تاسیس.
۳. تنظیم طرح توجیهی
یک طرح به نام طرح توجیحی و فنی، به همراه مهر شرکت و یک نقشه که در آن ساخت و ساز و نحوهی چیدمان ماشین آلات مشخص شده باشد. تهیه نقشه توپوگرافی از محل اجرای طرح با درج مختصات جغرافیایی در صورت استقرار در اراضی منابع ملی.
۴. انجام استعلامات مختلف از جمله استعلام مربوط به سازمان حفاظت از محیط زیست
۵. رفع نواقص احتمالی اعلام شده از سوی کارشناسان مربوطه
۶. پس از تایید نهایی مراجعه به سازمان و دریافت مجوز تاسیس
ارائه اصل مدارک تهیه شده در مرحله اول به سازمان (با توجه به عدم عودت مدارک فوق، متقاضی ملزم به تهیه و نگهداری یک نسخه از مدارک واسناد در نزد خود میباشد.)
چند نکته:
برای تاسیس واحد صنعتی جواز تاسیس نیاز به پرداخت یک میلیون و نیم میباشد.
به طور متوسط مدت زمان اخذ جواز تاسیس به مدت ۱۴ روز یا ۲ هفته میباشد.
جواز حقیقی و حقوقی مشابه هستند و تفاوتی در آنها مشابه نمیشود. اما اگر قرار باشد وام بالای یک میلیارد تومان برای صنعت مورد نظر اخذ شود بهتر است که حقوقی باشد.
پس از اخذ جواز تاسیس، متقاضی میتواند معرفی نامه زمین برای شهرک صنعتی و هم چنین از موسسه مذکور دریافت کند. چنانچه متقاضی تمایل داشته باشد، این موسسه میتواند در خصوص دریافت وام از بانکها به منظور تولید نیز خدمات ارایه دهد. برای دریافت وام باید یک جلد طرح توجیهی که رقم هزینههای کامل در آن قید شده باشد به همراه داشت.
بعد از صدور جواز تاسیس میتوان نسبت به اخذ پروانه بهره برداری اقدام کرد یعنی قبل از صدور پروانه باید جواز تاسیس گرفته شود.
جواز تاسیس به درخواست شخص و یا با منقضی شدن مدت زمان قانونی جواز، ابطال و از درجه اعتبار ساقط میگردد.
پس از طی این مراحل باید منتظر بود تا ثبت نام توسط کارشناس مربوطه بازبینی شود که در صورت عدم ایراد و عدم وجود نقص در اطلاعات وارد شده در سامانه، منجر به صدور جواز میشود.
هنگام گرفتن جواز صنایع باید به این مساله توجه داشته باشید که در یک جواز، کالاهای مرتبط با هم باید ذکر گردد، چون هر کالا یک کد دارد که باید با یکدیگر مرتبط باشند. پس از صدور جواز صنایع میتوانید نسبت به اخذ پروانه بهره برداری اقدام نمایید. یعنی جهت صدور پروانه بهره برداری، قدم نخست اخذ این جواز است.
آیا اخذ جواز تاسیس هزینه دارد؟
خیر، در صورتی که وقت کافی برای درخواست جواز تاسیس دارید هیچ هزینه ای نیاز نیست پرداخت کنید، فقط یک هزینه حدود 200 هزار تومانی باید در بانک واریز کنید. اما اگر این کار را به شخص دیگری بسپارید برای انجام مراحل اداری با دادن وکالت هزینه ای برای دستمزد از شما دریافت می کند.
اخذ مجوز حقیقی و یا حقوقی هیچ گونه تفاوتی با یکدیگر ندارند. اما چنانچه نیاز به گرفتن وام بیشتر از ده میلیار ریال جهت تاسیس کسب و کار مربوطه باشد نوع جواز شما به صورت حقوقی باشد مناسب تر است.
بعد از گرفتن مجوز تاسیس شخص تقاضا دهنده قادر است. یک معرفی نامه جهت شهرک صنعتی درخواست دهد. در صورتی که تقاضا دهنده تصمیم به گرفتن وام از بانک برای تولید کالای مورد نظر را داشته باشد.
جهت گرفتن وام از موسسه لازم است یک فرم از طرح توجیهی که مبلغ هزینه های لازمه به صورت کامل فهرست شده است را ارائه نماید.
مدت زمان اعتبار جواز تاسیس
اخذ جواز تاسیس همچون دیگر مجوزهایی که به شکل قانونی دریافت می شوند دارای اعتبار مشخصی می باشند. مدت زمانی که جواز شما دارای اعتبار می باشد یک سال می باشد. چنانچه شخص دارای جواز تصمیم داشته باشد برای زمان بیشتری از مجوز خود استفاده نماید می تواند جهت تمدید آن در خواست نماید.
لازم به ذکر است که جهت اضافه کردن مدت اعتبار جواز لازم است، همانند اخذ آن مراحلی را گذرانده تا بتوانید مجوز اخذ شده خود را تمدید نمایید. همچنین دانستن این موضوع نیز که پس از اخذ جواز باید جهت گرفتن پروانه بهره برداری نیز اقدام نمایید.
به این معنی که پیش از درخواست برای اخذ پروانه داشتن مجوز تاسیس بسیار مهم و ضروری است. زیرا در صورت نداشتن مجوز برای شما صادر نخواهد شد.
نکته مهم دیگر در خصوص اعتبار جواز باطل شدن آن در صورت درخواست شخص مالک و یا پایان یافتن اعتبار آن و همنیطور اقدام نکردن در مهلت مشخص شده برای تمدید می باشد.
فرآیند درخواست جواز چه مدت زمانی طول می کشد؟
به طور معمول اخذ جواز تاسیس با توجه به سازمان و مراجع مربوطه متفاوت می باشد. برای درک بیشتر از مدت زمان مشخص شده توسط وزارت های مختلف چند نمونه را در زیر برای شما شرح خواهیم داد:
- مدت زمان لازم از وزارت صنعت و معدن ممکن است از 48 ساعت تا دو هفته به طول بینجامد.
- این زمان برای گرفتن جواز از وزارت جهاد کشاورزی به 24 ساعت الی 15 روز تغییر می کند.
- نمونه دیگر جواز از وزارت میراث فرهنگی می باشد که ممکن است 30 روز الی 60 روز زمان ببرد.
نکته:مدت زمان دقیق درخواست جواز به هیچ وجه به صورت دقیق قابل پیش بینی نیست و تنها در اختیار کارشناسان اداره می باشد. پس در هر صورت باید اقدام کنید و منتظر پاسخ از سمت اداره باشید.
شرایط باطل کردن جواز تاسیس چیست؟
باطل کردن جواز اخذ شده فقط از طریق مالک امکان پذیر می باشد. گفتنی است که شراطی همچون تمام شدن اعتبار و پیگیر نبودن جهت تمدید نیز سبب این ابطال می گردد.
آیا بعد از اخذ جواز امکان تولید و ارائه محصول وجود دارد؟
همانگونه که گفتیم داشتن جواز فقط یک نوع مجوز جهت انجام کارهای مربوطه برای احداث تولیدی یا کارخانه مورد تقاضا می باشد. به همین جهت برای داشتن تولید انبوه و پخش آن با توجه به جنس و طبقه محصول باید جواز های مربوطه از جمله مجوز بهداشت و دیگر استاندارد های لازمه را اخذ کرده و بعد از آن دریافت پروانه نیز از ضروری های مجوز ها جهت تولید و ارائه به صورت انبوه می باشد.
اخذ جواز تاسیس برای برند
از جمله مدارک لازم برای ثبت برند به صورت حقیقی و حقوقی داشتن جواز فعالیت اخذ شده از سمت اتحادیه های مربوطه، سازمان و یا وزارت خانه های قانونی کشور می باشد. پس حتما دقت کنید که برای اخذ برند حتما نیاز به اخذ مجوز دارید.
دیدگاهی یافت نشد