تاسیس واحدهای صنعتی همچون کارخانه ها ، نیازمند آن است که متقاضی ، ابتدا یکسری مجوزهای مورد نیاز را ، به لحاظ قانونی ، دریافت کند تا اجازه انجام فعالیت های صنعتی را داشته باشد . به عنوان نمونه ، زمانی که یک واحد صنعتی مثل کارخانه ، تاسیس شده و قصد تولید محصول دارد ، می بایست اقدام به اخذ و دریافت پروانه بهره برداری نماید .

در پاسخ به این سوال که پروانه بهره برداری چیست ، باید گفت که متقاضیان تاسیس واحدهای صنعتی که قصد تولید کالاهایی را دارند ، می بایست اقدام به اخذ مجوزی از وزارت صنعت ، معدن و تجارت نمایند که پروانه بهره برداری نامیده می شود . از آن جهت که استفاده از این پروانه ، اجباری می باشد ، پرداختن به این موضوع که شرایط استعلام و دریافت این پروانه به چه صورت است ، الزامی است .

به همین مناسبت ، در ادامه این مقاله ، قصد داریم به بررسی این موضوعات بپردازیم که پروانه بهره برداری چیست و شرایط و نحوه دریافت آن، به چه صورت است . سپس ، مدارک ، هزینه ها و مدت زمان دریافت این پروانه را شرح داده ایم.

 

پروانه بهره برداری چیست

تاسیس واحدهای صنعتی همچون کارخانه در راستای تولید محصولات انواع شرکت ها، نیازمند اخذ و دریافت مجوزهایی است تا سازمان های مربوطه ، اطمینان حاصل کنند که این واحدها ، به نحو صحیح و اصولی تاسیس شده و فعالیت می کنند ؛ همچنین ، اخذ این مجوزها ، امکان نظارت بر آن واحد را فراهم نموده و در مقابل ، برای دریافت کنندگان مجوز ، تسهیلاتی را فراهم می آورد . یکی از این مجوزها ، پروانه بهره برداری است که در کنار جواز تاسیس ، از اهمیت زیادی برخوردار می باشد .

پروانه بهره برداری ، همانگونه که از نام آن مشخص است ، به مجوزی گفته می شود که افراد ، با دریافت آن ، می توانند از خط تولید کارخانه راه اندازی شده ، بهره برداری نمایند و در واقع ، پروانه بهره برداری ، به منزله تایید این موضوع است که آن کارخانه ، شرایط لازم برای بهره برداری از تولیدات مورد نظر را خواهد داشت و قادر است که تولیدات خود را انجام دهد ؛ لذا می توان آن را مجوزی برای تولید محصولات نیز قلمداد کرد .

لازم به ذکر است که پروانه بهره برداری ، در حال حاضر ، توسط وزارت صنعت ، معدن و تجارت صادر می گردد و دریافت این پروانه ، مزایای مختلفی دارد که از جمله آنها ، می توان به امکان دریافت تسهیلات بانکی ، امکان ثبت برند ، امکان استفاده از معافیت های مالیاتی و مواردی از این قبیل ، اشاره نمود .

 

انواع پروانه بهره برداری

انواع مختلفی از پروانه بهره برداری وجود دارد که هر کدام شرایط و ویژگی های خاص خود را دارند. برخی از انواع رایج پروانه بهره برداری عبارتند از:

  • پروانه بهره برداری موقت: این نوع پروانه برای مدت زمان محدودی صادر می شود، معمولاً یک سال یا کمتر. این نوع پروانه برای کسب و کارهایی که در حال راه اندازی یا گسترش هستند مناسب است.
  • پروانه بهره برداری دائمی: این نوع پروانه برای مدت زمان نامحدود صادر می شود. این نوع پروانه برای واحد هایی که از نظر ایمنی و استانداردهای زیست محیطی مورد تایید هستند مناسب است.
  • پروانه بهره برداری مشروط: این نوع پروانه برای واحد هایی صادر می شود که هنوز از نظر ایمنی و استانداردهای زیست محیطی مورد تایید نیستند. کارخانه باید در مدت زمان مشخصی شرایط پروانه را برآورده کند تا پروانه دائمی دریافت کند.
  • پروانه بهره برداری ویژه: این نوع پروانه برای کسب و کار هایی صادر می شود که فعالیت های خاصی را انجام می دهند، مانند تولید مواد شیمیایی خطرناک یا دفع زباله های خطرناک. این نوع پروانه دارای شرایط و الزامات خاصی است که باید رعایت شود.

 

مزایای اخذ پروانه بهره برداری

  • با دریافت این مجوز از امتیازات و امکانات و مزایای مختلفی که توسط سازمان صنعت و معدن ارائه می‌شود، برخوردار می‌شوید. 
  • با اخذ پروانه بهره برداری اعتبار قانونی کسب خواهید کرد. همچنین می‌توانید لیست‌های بیمه و قبوض پرداختی را ارائه کرده، و آمار تولید خود را در سایت آمار صنعت، ثبت کنید.
  • به پشتوانه این مجوز می‌توانید برای واحد صنعتی و کارخانه شروع به فرآیند دریافت علامت استاندارد کنید.
  • با دریافت این پروانه، امکان حضور در مناقصات و مزایدات دولتی برایتان فراهم خواهد شد. 
  • اگر موضوع فعالیت واحد صنعتی شما مرتبط به تولید محصولات دارویی، غذایی و آشامیدنی باشد، می‌توانید از وزارت بهداشت پروانه ساخت و ساز دریافت کنید. 
  • با اخذ پروانه بهره برداری می‌توانید برای ثبت برند اقدام کنید.
  • با دریافت این پروانه، در صورتی که بخواهید طرح‌های انتقال و توسعه را انجام دهید، از معافیت مالیاتی برخوردار می‌شوید. 
  • با دریافت این مجوز می‌توانید بدون پرداخت مالیات گمرکی، اقدام به وارد کردن ماشین آلات کنید. 
  • دریافت این مجوز این امکان را برایتان فراهم می‌کند تا در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی شرکت کرده و به ارائه محصولات خود بپردازید. 
  • اخذ پروانه بهره برداری این فرصت را در اختیارتان قرار می‌دهد تا مواد اولیه پلاستیکی و شیمیایی را با نرخ دولتی از پالایشگاه‌ها و شرکت‌ها خریداری کنید. 
  • به پشتوانه این مجوز، کارخانه‌ها برای بازه زمانی 1 سال، از پرداخت جریمه وام‌ها معاف خواهند بود. 
  • با استفاده از این مجوز می‌توانید با نرخ دولتی از حامل انرژی استفاده کرده و بر اساس تعرفه مشخص‌شده برای امور صنعتی، از انرژی برق استفاده کنید. 

 

شرایط لازم برای دریافت پروانه بهره برداری

اخذ پروانه بهره برداری مستلزم احراز چندین شرط است. در ادامه مقاله به بررسی شرایط لازم برای اخذ پروانه بهره برداری خواهیم پرداخت. 

  • اقداماتی مانند نصب ماشین‌آلات خط تولید، استخدام نیروی انسانی و تولید آزمایشی محصول را انجام داده باشید. 
  • داشتن مجوز تاسیس
  • داشتن طرح توجیهی فنی و اقتصادی
  • داشتن گواهینامه های صلاحیت فنی
  • داشتن گواهینامه های ایمنی و بهداشت محیطی
  • داشتن بیمه مسئولیت مدنی
  • پرداخت هزینه های صدور پروانه بهره برداری
  • احداث مجموعه، تولید محصول بصورت تست برای اطمینان حاصل وزارت صنعت و معدن از نحوه کارکرد واحد تولیدی

 

مدارک لازم برای اخذ پروانه بهره برداری

برای دریافت پروانه بهره برداری این سوال مهم مطرح می‌شود که برای تکمیل این فرآیند به چه مدارکی نیاز است؟ در ادامه به معرفی مدارک لازم برای اخذ پروانه بهره برداری خواهیم پرداخت.

  1. فرم درخواست تکمیل‌شده در سامانه بهین یاب
  2. کپی کارت ملی مدیر عامل واحد صنعتی مورد نظر
  3. کپی مدارک شرکت برای متقاضیان حقوقی 
  4. کپی آگهی تغییرات شرکت (در صورت وجود)
  5. سند مالکیت یا اجاره‌نامه ملکی که فضا در آن بنا شده است. 
  6. جواز تاسیس
  7. کپی پایان کار ساختمانی
  8. کپی قرارداد خرید امتیازهای آب و برق
  9. نسخه اصل و کپی فاکتور خرید ماشین‌آلات
  10. فاکتور خرید مواد اولیه
  11. فاکتور خرید و راه‌اندازی سوله
  12. فایل اکسل که شامل اطلاعات کارکنان است.
  13. پاسخ استعلام‌هایی که از سازمان‌های مربوطه اخذ شده است.
  14. رسید پرداخت هزینه صدور پروانه بهره برداری
  15. رسید پرداخت هزینه تمبر بانکی

 

هزینه دریافت پروانه بهره برداری

در قسمت قبل ، به بررسی اینکه اخذ و دریافت پروانه بهره برداری ، نیازمند چه مدارکی است ، پرداخته و گفتیم که متقاضی ، پس از ثبت درخواست در سامانه و ارائه مدارک لازم ، باید موافقت کارشناسان سازمان را برای دریافت این پروانه ، کسب نماید . اما دریافت پروانه بهره برداری نیز ، همچون سایر مجوزها ، نیازمند پرداخت هزینه هایی است که در این قسمت ، قصد داریم به بررسی آنها پرداخته و بگوییم که هزینه دریافت پروانه بهره برداری چقدر است ؟

در پاسخ به این سوال ، باید گفت که دریافت پروانه بهره برداری ، نیازمند پرداخت هزینه های مقدماتی از قبیل پرداخت هزینه های مربوط به تاسیس و راه اندازی کارخانه ، تامین نیروی انسانی و خرید مواد اولیه و نیز ، پرداخت هزینه جواز تاسیس و مواردی از این قبیل است .

علاوه بر این ، هزینه های مربوط به اخذ و دریافت پروانه بهره برداری ، شامل هزینه صدور پروانه بهره برداری به وزارت صنعت ، معدن و تجارت و نیز ، هزینه های مربوط به تمبرهای بانکی است که متقاضی ، پس از پرداخت آنها ، می بایست رسیدهای مربوط به آن را نیز ، به عنوان مدارک لازم ، ضمیمه درخواست خود نماید .

 

مدت زمان اخذ و اعتبار پروانه بهره برداری

از زمانی که درخواست خود را برای اخذ پروانه بهره برداری ارائه دادید، تقریباً 1 ماه طول می‌کشد تا سازمان صنعت و معدن، پرونده شما را مورد بررسی قرار دهد. لازم به ذکر است در این بازه زمانی فرصت دارید در صورت نقص پرونده، نسبت به تکمیل آن اقدام کنید. چند هفته بعد از ثبت درخواست نیز، کارشناسان وزارت صنعت و معدن جهت بازدید به کارخانه مراجعه کرده و در صورت تایید شرایط و مدارک، پروانه بهره برداری را صادر می‌کنند. 

مدت زمان اعتبار پروانه بهره برداری بسته به اینکه واحد صنعتی خود را در کدام شهر تاسیس می‌کنید، متفاوت است. اعتبار پروانه بهره داری کارخانه‌هایی که در شهرستان‌ها تاسیس می‌شوند تا پایان فعالیت آن‌ها است. در حالیکه اعتبار پروانه‌های بهره برداری کارخانه‌های مستقر در تهران، 1 سال است. بعد از پایان 1 سال، بازرسانی از طرف سازمان صنعت و معدن برای بازدید به واحد صنفی مورد نظر سر می‌زنند. در صورتی که بازرسان مشاهده کنند کارخانه در حال ادامه فعالیت است، پروانه را برای 3 سال دیگر هم تمدید می‌کنند.

 

در صورتی که نیاز به تمدید پروانه بهره داری دارید باید مدارکی از جمله: اصل سند پروانه بهره برداری قبلی، گزارش‌های بازرسی ایمنی و محیط زیست، گواهینامه‌های صلاحیت فنی، بیمه مسئولیت مدنی، ارائه فیش های واریزی بابت هزینه های تمدید را به همراه داشته باشید.

 

دیدگاهی یافت نشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *